Nodrošina Blogger.

Heisā! Lidojam uz siltajām zemēm ar mazuli!

By 14:03 , ,

Jūnijā mēs beidzot (BEIDZOT!) devāmies ilgi gaidītajā atpūtā. Mūsu galamērķis bija Spānijas kūrorta pilsēta Fuengirola. Tuvākajās dienās dalīšos ar jums pārdomās par to, kā tas ir lidot ar mazuli, vai ceļojot mazulis var izlaist slimošanas procesu, par to, ko Hanna ēda un ko tur redzējām.
...

Šoreiz vēlos jums pastāstīt par to, kādi bija mūsu pārlidojumi.Vienā virzienā no sākumpunkta līdz galapunktam aizvadījām 17 stundas, otrā virzienā – aptuveni 16 stundas. Kā to paveikt pēc iespējas nesāpīgāk?

Vispirms – kādēļ tik gari pārbraucieni? Jo mēs dzīvojam Jēkabpilī. Divas stundas līdz lidostai, laiks lidostā, pārlidojums, starplaiks, pārlidojums, īres automašīnas iegūšana savā īpašumā, ceļš līdz galamērķim. Otrā virzienā – diametrāli pretēji.

Pārsēšanās
Viens no punktiem par kuru domāsim, plānojot mūsu nākamo ceļojumu. Mēs nevēlamies pārsēšanos veikt ar tik mazu bērnu. Tas vienkārši ir pārāk smagi. Tādiem mazuļiem katram lidojumam būtu jābūt ar gulēšanu. Mums izdevās to paveikt, un Hanna visu pārlidojumu laikā saldi gulēja, tomēr – tas nenāca viegli. Kad devāmies atpakaļ uz Latviju, starplaikā starp abām lidmašīnām, Hanna bija ļoti kreņķīga. Kopš brīža, kad viņai nāca miegs, mums nācās viņu turēt nomodā vēl aptuveni trīs stundas. Tomēr tas viss viņas labā, jo pārlidojums bija tuvu perfektam.
Ja reiz esat saņēmušies izmantot pārsēšanās iespējas no vienas lidmašīnas uz otru, padomājiet, vai jums derēs starplaika ilgums. Mūsu gadījumā tas bija 7 un 5 stundas. Pirmajā gadījumā, esot Stanstedas lidostā, mēs uzkavējāmies uz vienīgajiem soliņiem, vienīgajā zaļajā zāles pleķītī, ko varējām atrast. Jāņem vērā, ka lidostu teritorijas nav labiekārtotas tā, lai tur varētu jauki aizvadīt laiku starp lidojumiem. Vismaz ne tās, kurās mēs bijām.
Kā paplašināt galamērķu klāstu, neizmantojot pārsēšanās iespēju? Vispirms – apskatīt, ko piedāvā ne vien Ryanair, bet visas lidsabiedrības, kuru pieturas punkti ir Rīgas lidostā. Tāpat – vidzemnieki var aplūkot Igaunijas lidostu piedāvājumu, bet Latgalē dzīvojošie – apskatiet visas iespējas, ko piedāvā Kauņas un Viļņas lidostas.

Apģērbs
Pirms lidojuma, satiekot klasesbiedreni, uzzināju, ka visai aktuāla problēma ceļojumos ir bērnu slimošana. Daudz par šo meklēju informāciju, iemeslus,  kādēļ tas tā notiek. Par to rakstīšu atsevišķi. Tomēr apģērbs ir nr.1, kas pareizi izvēlēts palīdzēs nesaslimt pārlidojumu laikā.
Īsumā. Mūsu stāsts. Ieradāmies lidostā ar vēsai vasarai raksturīgu apģērbu. Tur temperatūra bija atbilstoša mūsu sākotnēji izvēlētajam apģērbam. Tad... Ejot uz lidmašīnu, pamatīgi pūta vējš. Pa galvu, pa kaklu meklējām kaut kur dziļi „pa rokai” nolikto jaku un lakatiņu. Iesēžoties lidmašīnā vienā momentā palika karsts un bija bezgaiss. Kad sākām lidot – ventilācija darbojās uz pilnu klapi. Gulēšanas laikā ļoti noderēja sedziņa.
Atpakaļ braucot, gan šīs temperatūras svārstības bija mazākas, tomēr ieteiktu sagatavoties visiem variantiem. 
Un jā – tā kā jūsu bērni skraidīs, rāpos, pieskarsies visam, kam vien varēs - sagatavojiet arī drēbes, lai tā uz kleitas izšķaidītā aprikoze netraucētu baudīt lidostas priekus :) Neaizmirstiet parūpēties par apģērbu arī sev. Mazie vienmēr pamanās sašmulēt visu un visus. Manā gadījumā – pleķainiem topiņiem staigāju lidojot abos virzienos :) Atpakaļceļā mācības nebija.

Ēdiens un dzēriens
Bērniem ir atļauts lidmašīnā ņemt līdzi ēdienu un dzērienu. To gan es uzzināju lidojot uz Latviju, kad bijām paņēmuši divas pudeles ūdens, mazuļa ūdens pudelīti, smūtiju. Kāda dāma līdzi bija paņēmusi jogurtus, putras un vēl daudz ko citu. Kopumā - daudz! Katrā lidostā uz bērniem paredzēto ēdienu reaģē citādāk. Spānijā, Malagas lidostā tam nepievērsa pastiprinātu uzmanību. Savukārt Briseles lidostā katru no traukiem ielika kādā iekārtā un pārbaudīja sastāvu.
Es gan aicinātu vecākus nesatraukties par pārtiku, jo to var iegādāties visās lidostās. Smūtiji, salāti un daudzi dažādi veģetārie un gaļas ēdieni. Starp tiem arī veselīga pārtika. Kas meklē, tas atrod :) Viss gan maksā vairāk nekā ārpus lidostām esošajos veikalos un ēdināšanas iestādēs.


Zīdīšana, dzeršana un ēšana kā glābiņš
Lidojuma laikā nepatīkamākās sajūtas izraisa spiediena maiņa, kuru gluži kā mēs paši, izjūt arī bērni. Ja pieaugušie izmanto visus trikus –žāvāšanos, ledeņu sūkāšanu un deguna pūšanu to turot ciet, tad mazam bērnam tas ir sarežģītāk. Ja varat pierunāt mazuli mākslīgi žāvāties – aiziet! Tomēr, ja mazulis par mazu – zīdat, dodat dzert un ēst. Visas žokļa kustības atvieglos procesu.

Rati
Tos var droši ņemt līdzi, un par to pārvešanu nav nekas jāmaksā. Ratus atstājām pie lidmašīnas, iekāpjot. Saņēmām gan kā nu kurā reizē. No četriem pārlidojumiem, divas reizes ratus saņēmām līdz ar pārējo bagāžu. Divas reizes – uzreiz izkāpjot no lidmašīnas. Otrais variants, protams, ir krietni ērtāks. Te jau atkal – ja ar bērnu brauc tikai viens vecāks un ir bez palīgiem, tas var sagādāt grūtības. Piemēram – ja jums ir čemodāns, soma, bērns... Ir jāizkāpj no lidmašīnas, jāaiziet uz bagāžas izsniegšanas vietu... Tas ir grūti! Tomēr – neesiet kautrīgi, lūdziet palīdzību lidostas darbiniekiem!
Rati un to stāvoklis pēc saņemšanas? Jā, tie tiek pie jauniem skrāpējumiem un mūsu gadījumā arī bojājumiem. Pēdējā no četriem lidojumiem mūsu ratiem tika nedaudz ielocīts jumtiņš. Un vēlāk atklājām, ka rati ir saķīlējuši un sēžamā daļa nav noņemama. Čaklas vīrieša rokas un lieta darīta – rati darbojas lieliski, tomēr esiet gatavi bojājumiem.

Bērnu kliegšana
Katram bērnam temperaments un pasaules uztvere atšķiras. Tādēļ lidojot pirmo reizi, jāsagatavojas – jūsu bērns var nogulēt visu lidojumu kā lācis ziemas miegā, priecīgi izklaidēties lidmašīnā, vai no satraukuma kliegt visu lidojumu. Tomēr statistika ir visai laba. Kopumā – lidojot četras reizes katrā lidmašīnā bija vairāki mazuļi (rakstu par tiem, kas vecumā līdz 2 gadiem). Tomēr ļoti grūti gāja tikai vienam mazulim. Ik pa laikam gan dzirdējām kādu mazuli ieraudamies, bet kā gan bez tā.
Hannai grūtākie brīži bija nosēšanās laikā, kad ļoti jūtama spiediena maiņa. Tomēr krūts barošana ir zelta vērta - tā glābj vienmēr! Protams – ir jāpadzied, jāparunā, jāpačukst, jāpamasē muguriņa u.t.t. Vienā virzienā nācās izmantot visus trikus, atpakaļceļā Hannas nogurums un kāre pēc miega lika nogulēt abus lidojumus. Jeiii – mums!

Sēdvieta mazulim
Līdz divu gadu vecumam tādas nav. Tiek izsniegta drošības josta, kas jāsavieno ar vecāku jostu un lieta darīta. Esat savienoti. Josta tiek mazulim apjozta ap vēderu. Tomēr – tā ļāva pavērst Hannu gan pret logu, gan pret tēti. Tā netraucēja arī gulēt uz rokām horizontāli. Tātad – visai ērti. Bērnam. Tam, kurš tur šo bērnu uz rokām par ērtībām jāaizmirst.
No divu gadu vecuma – visas pilnvaras sēdēt savā sēdvietā. Tomēr tas jau nozīmē – pavisam citas lidojuma cenas.

Dokumenti
Mums visiem bija ID kartes. Drošības labad paņēmām līdzi arī Hannas dzimšanas apliecību. Tā bija liela laime, jo izlidojot no Latvijas, tā bija jāuzrāda – jāapliecina, kas esam viņas vecāki. Jāsaka gan, ka pārējos braucienos dzimšanas apliecība vairs nebija nepieciešama.


Izklaides
Ja nu mazulim miegs nenāk, jādomā kā likt bērnam nosēdēt uz vietas stundu, divas vai pat trīs šaurā vietā. Vietas ir maz. Mazais nevarēs dejot, staigāt, rāpot u.t.t. Ik pa laikam gan vecāki devās pastaigāties starp krēslu rindām, tomēr tas ir apgrūtinoši, jo stjuartes un stjuarti ar tirdzniecības ratiem ripinās pa ejām teju nepārtraukti.
Tātad... Lieliski noderēs viss, kas ļoti patīk bērnam. Mēs piedāvājām Hannai grāmatiņu un multenītes. Lielākiem bērniem droši vien ļoti labi noderēs zīmēšanas piederumi, jaunas grāmatas un žurnāli. Vecāki noteikti zinās, kas viņu mazuļiem tīk.

...

Sarežģīti? Tomēr tas ir tā vērts! Labas domas un pilnīga gatavība visām situācijām padarīs jūsu brīvdienas neaizmirstamas!

Lai jauks lidojums! 

Tev varētu patikt arī šie ieraksti

0 komentāri

Labprāt uzklausīšu arī Tavu viedokli :)