Nodrošina Blogger.

Dzīvnieki un bērns. Kā mums veicas?

By 13:18 ,

Viens no biežākajiem jautājumiem, kāds mums kopš Hannas piedzimšanas, ir uzdots – kā dzīvnieki satiek ar mūsu mazulīti? Visam pa vidu - mums ir divi kaķi un suns. Mums ir ļoti laba pieredze un es ar to vēlos dalīties un iedrošināt dzīvnieku turētājus.



Mani dzīvnieki – mani bērni
Es dievinu savus dzīvniekus un domāju, ka nepārdzīvotu, ja man no viņiem nāktos atteikties. Katru no viņiem esam sagaidījuši un pieņēmuši mūsu ģimenē ar lielu mīlestību. Par katru ir stāstāms garšs stāsts, par katru varu runāt gari un plaši. Tādēļ man bija ļoti nepanesamas bailes – ja nu kaķi un suns būs agresīvi pret bērnu? Ja nu Hannai būs alerģiska reakcija? Ko darīt? Kā atteikties no kāda bērna, par labu citam bērnam? Tas bija bailīgi, nomācoši un... par lielu laimi šādu problēmu mums nebija.




Apkārtējo attieksme
Mani ļoti bieži uztrauc cilvēku attieksme pret dzīvniekiem, īpaši bērnu kontekstā. Ir izlasīts kāds briesmu stāsts par suņiem, kāds ir audzis ar kaķi - teroristu. Vēl kāds uzskata, ka bērnam jāaug sterilā vidē, bet dzīvnieki tomēr mājās ienes kaut kāda veida netīrību. Pat istabas dzīvnieki. Un kas notiek? Daudzi atsakās no saviem mīluļiem. Reiz kāda paziņa stāstīja – man ārsts teica, ka tiklīdz bērns tiks atnests mājās, kaķis jāmet aiz durvīm. Absurdi un ļauni! 

Mūsu pozitīvais stāsts
Sākumā bija liels satraukums. Kā nu būs? Hanniņa ieradās mājās un visi dzīvnieki pazuda, kur nu kurš. Mūsu suns – Zuze ar ierauti asti kājstarpē vēroja notiekošo un netuvojās. Bija acīmredzami, ka viņa nav sajūsmā par ģimenes pieaugumu. Kaķi... Pipars un Čipsis, šķiet, pat nepamanīja notiekošo. Tas bija viegli, jo Hanna savas balssaites atklāja tikai otrajā dzīves mēnesī.
Tad nāca pārmaiņas – mēs sākām trijatā (es +Hanna+ Zuze) ik dienu doties garās, pa ļoti garās pastaigās pa mežiem un pļavām. Suņa lielākais prieks. Tā Hanna izpelnījās mīlestību no Zuzes puses, jo bija skaidrs – ja Hanna tiek tērpta virsdrēbēs, sunim būs lielie svētki mežos un pļavās. Kaķiem ilgi nebija pozitīvu asociāciju ar Hannu, jo viņiem traucēja ikviens viņas troksnis. Viņi pārtrauca gulēt mūsu gultā un pat istabā. Protests bija sācies. Tomēr tas beidzās, kad Hanna bija spējīga ar viņiem spēlēties. Mēs sarūpējām kaķu mantiņu (kociņu ar pūkainu bumbulīti u.c.), Hanna to aizrautīgi kratīja, neko nesaprazdama. Bet kaķiem neko vairāk nevajadzēja.

Hanna, aiztiec „mīļi”!
Jau kopš pašas pirmās dienas, kad Hannai bija kaut mazākā iespēja pieskarties dzīvniekiem, mēs tvērām viņas roku un mācījām kā glaudīt ar atvērtu plaukstu. Kā apzīmējumu izmantojām vārdu „mīļi”. (tagad šis vārds tiek attiecināts uz visu, ko nedrīkst raustīt un kratīt – puķēm, dzīvniekiem, bērniem u.t.t.). Neskatoties uz to, ka bērniem ir tveršanas reflekss, Hanna ļoti ātri apguva, ka kaķi ir jāglauda „mīļi”. Protams, reizi pa reizei grābiens spalvās notiek un lielā mīļošanās nozīmē arī uzgulšanos virsū dzīvniekiem. Tomēr galvenokārt mēs esam ļoti, ļoti priecīgi par šo bērna un dzīvnieku abpusējo mīlestību.

Tagad...
Hannai ir gads un divi mēneši. Viņai ir mazāk negaidītu kustību, un viņa mazāk izdod negaidītas skaņas. Tas kaķus priecē un viņi dodas pabūt vienatnē pavisam reti. Ar suni ir pavisam viegli, jo Zuzi netraucē Hannas spiedzieni un arī uzgulšanās virsū. Man pat šķiet, ka mūsu sunim ir attīstījies mātišķais instinkts. Kas, protams, ir ļoti jauki!

Ko es varu ieteikt?
*Vispirms – mīliet savus dzīvniekus no visas sirds, jo tie tik tiešām ir mazi bērniņi, kuriem esam tikai mēs.
*Grūtniecības laikā sagatavojat savus dzīvniekus jaunajiem noteikumiem. Lai nav tā, ka ierobežojumi iestājas līdz ar bērna ierašanos. Tad dzīvniekam bērns var saistīties ar ko negatīvu.
* Pārliecinieties, ka jūsu suns un/vai kaķis ir psihiski vesels un nav agresīvs. Lai vai kā mēs mīlētu savus dzīvniekus, visiem mājās ir jābūt drošībā! Piemēram, kad Hanna bija maziņa, ņēmām viņu rokās un devāmies sēdēt blakus Zuzes barības bļodām, pa to vandījāmies un visādi citādi likām saprast – mūs, cilvēkus ir jāmīl, kā mēs mīlam viņus - dzīvniekus.
*Radiet dzīvniekiem pozitīvas asociācijas. Kad mazulis jau priecīgs rokās krata visādas mantiņas, iedot arī kaut ko, kas būs interesants kaķim. Starp citu –Zuze uzreiz apguva, kā ķert mantiņu no Hannas mazajām rociņām, tās nesavainojot. Dzīvnieki ir ļoti gudri, ja vien mēs ļaujam tādiem būt.
*Turpiniet viņus mīlēt un čubināt. Te nu mums pašiem nedaudz pieklibo šis punkts. Suns saņem uzmanību ļoti lielā mērā. Tas notiek dabiski - garo pastaigu laikā, ko veicam teju katru dienu. Savukārt kaķi gan tiek apdalīti. Tā nu ir mūsu apņemšanās – ik reizi ejot viņiem gariem, vismaz noglaudīt. 


Tev varētu patikt arī šie ieraksti

0 komentāri

Labprāt uzklausīšu arī Tavu viedokli :)