Nodrošina Blogger.

Ar bērnu siltajās zemēs. Grūtības, foršie mirkļi un ieteikumi

By 08:32


Jūnijā baudījām laiku saulainajā Spānijā un, protams, pirms tam bijām neziņā – kas būs nepieciešams, kas ir jāņem līdzi un, ko varēsim iegādāties turpat. Pastāstīšu arī jums, ja nu izlemsiet doties vasaras meklējumos, vai plānojat baudīt dažas gaidāmās vasaras dienas Latvijā.

Pēc-pārlidojuma laiks
Bērniem ir nepieciešams laiks adopcijai gluži tāpat kā mums. Mūsu gadījumā – tas bija fiksi un teju nemanāmi. Hannai bija neliels kreņķis divu dienu garumā. To nemanāmu darīja baseins un jūra. Mūsu mazā zivtiņa savos apstākļos aizmirsa par jebkādu diskomfortu.
Ja pirmo reizi dodaties ar mazuli tālākā braucienā esiet gatavi – jūsu bērnam var būt nepieciešams īss vai garš adoptācijas laiks. Starp latviešiem, kuri svinēja Jāņus Fuengirolā, bija vēl kāds mazulītis, kurš bija divus mēnešus jaunāks par Hannu. Ja mūsu mazajai dāmai adoptācija notika teju līdz ar lidmašīnas nosēšanos, tad otram mazulītim bija nepieciešams ilgāks laiks. Nedaudz mazāk nekā nedēļa. Ar to arī jārēķinās – katram bērnam savs temperaments, kas iespaido arī šādus aspektus. Tādēļ vecākiem jābūt gataviem – jūsu bērns var sākt baudīt ceļojumu jau pēc dienas, vai tikai dienu pirms došanās mājās. Tas gan nav nedz slikti, nedz labi. Tā tas vienkārši ir. Esiet pacietīgi un mīloši.

Saule, saule, karstā saule
Ar to ir jābūt krietni uzmanīgākiem, nekā esot Latvijā. Un ne tikai bērniem. Es un Sandris pirmajā dienā, esot pludmalē aptuveni pusstundu, nodegām tā, ka pāris dienas vēl bija vēlme pastaigās doties krekliņos ar garām rokām. Hannu gan mēs pasargājām no šīm nepatīkamajām sajūtām. Kā pasargāt bērnus no saules apdegumiem un pārkaršanas? Lūk daži ieteikumi.

Kā aizsargāt mazuli no saules?
Ja dodaties uz vietu, kur ir viegli pieejama jūra, kur aktuāls tūrisms, tad daudzas raizes atkritīs. Tirdzniecības vietās varēsiet atrast visu nepieciešamo – saulessargus, pludmales krēslus, aizsargkrēmus, peldkostīmus u.c.
Dienas vidū speciālisti iesaka neuzturēties ārpus mājas, mēs tomēr izvēlējāmies baudīt sauli un dabu, bet izmantot visus aizsarglīdzekļus. Savukārt vakara un rīta pusē – Hanna izbaudīja saules starus un uzsūca D vitamīnu.
Saules aizsargkrēms. Tas, ko dara saule – apdedzina un bojā ādu. No tā var izvairīties, lietojot krēmus ar UV filtru. Esot siltajās zemēs, noteikti jāsāk ar SPF50 krēmiem. Tas ir svarīgi, jo saule siltajās zemēs nesaudzē. Kādēļ un kā izvēlēties aizsargkrēmu savam mazulim? Lūk lielisks raksts no Mammāmun tētiem (spied Šeit :))
Krēmam jābūt līdzi visu laiku, jo tas var būt nepieciešams arī neplānotās situācijās. Ne vien ejot uz jūru. Pastaigājoties dienas vidū nereti nācās ieziest Hannu ar aizsargkrēmu – rokas un kājas, kas plivinājās ārpus ratiem.
Saulesbrilles. Ne tikai vecākiem, bet arī bērniem. Atcerieties, ka bērniem acis vēl nav spējīgas aizsargāties no UV stariem, tādēļ tie pamanās kārtīgi pabojāt mazuļu redzi pašā mazotnē. Un, kā jau minēju – UV starojums siltajās zemēs ir krietni spēcīgāks. Esiet uzmanīgi – saulesbrilles ir ne tikai modīgs aksesuārs! Kas liecina, ka jūsu mazuļa a
cis cieš? Tas, ka acis ir asaro, tās nevari plaši atvērt, tās ir apsārtušas. Tās ir pirmās pazīmes, ka acis nejūtas labi un slikti reaģē uz saules stariem. Pačukstēšu, kur mēs vienmēr atrodam maza izmēra saulesbrilles ar 100% UV filtru un par ļoti draudzīgām cenām. Mums ļoti patīk Lindex piedāvājums, jo tur var atrast ļoti interesantas un skaistas brillītes.
Cepure. Man ir pietiekami biezi mati, lai uzskatītu, ka daba sarūpējusi savu cepuri. Tomēr mazuļiem ir burtiski pāris mati uz galvas un galvas āda ir viegli pieejama karstajai saulei. Karstuma, vai saules dūriens – viens, divi un gatavs! Mums bija sarūpētas divas cepures Hannai. Tomēr – arī trešā labi noderētu. Ēdot augļus, tās tika smērētas, tāpat arī dodoties pastaigās un dzīvojoties piekrastē. Ar cepurēm esiet uzmanīgi! Pamanījām, ka Hannai izvēlētās cepures pamatīgi sakarsēja viņas galvu. Tādēļ nereti to mērcējām vēsā ūdenī un Hanna staigāja slapjā cepurē. Tas palīdzēja labi un ilgstoši.
Plānas drēbes. Iesaku parūpēties par gaišām un plānām drēbēm. Tādām kā – gaišām platām biksēm un krekliņiem. Būs dienas, kas vēlēsieties savu mazuli paslēpt no saules, tomēr liegt bērnam baudīt vasaras priekus ir muļķīgi. Sagatavojaties pienācīgi un baudiet priekus līdz ar savu mazuli.
Pilnie peldkostīmi. Īpaši rudajiem un ļoti bālajiem bērniņiem pirmajām dienām (arī esot pie Latvijas ūdeņiem) noderēs peldkostīmi, kuru augšdaļai būs garas piedurknes, bet bikšelēm staras līdz celim. Mēs Hannai vilkām tikai augšiņu ar garām rokām. To darījām, kad bijām pie jūras dienas vidū. Tomēr, kad reiz aizmirsām paņemt peldkostīmu izlīdzējāmies ar gaišu krekliņu. Ne vienmēr mazulim jābūt ietērptam speciāli peldēšanai paredzētās drēbēs. Esiet radoši!

Bērnu izklaides
Piekrastēs noteikti ir tā vērts iegādāties bērniem dažādus labumus – spēļmantiņas, lai darbotos pa smiltīm, spainīšus, piepūšamās laivas, riņķus u.c. Tas viss Spānijā maksāja grašus. Patiešām – lai gan šķiet, ka piekrastē visam būtu jābūt dārgākam, tas tomēr ir lētāk nekā Latvijas veikalos atrodamais.
Tieši tādēļ ir tā vērts iegādāties daudzus labumus bērniem, ko nelielās bagāžas dēļ nāksies atstāt, tomēr – bērniem jautrība garantēta ilgam laikam. Dienās, kad ūdens bija ļoti auksts, Hanna labprāt dzīvojās mazā piepūšamajā baseinā, ko novietojām turpat pie ūdens.

Bez kā mēs nevarētu iztikt šajā ceļojumā
Veļas ziepes. Tās bija  nr.1 nepieciešamības prece. Smieklīgi? Jā! Atrodoties Spānijā, ēdām augļus tādos daudzumos, kādos tas līdz šim netika darīts. Visam pieejamas cenas un pats galvenais – viss TIK garšīgs. Tātad – ja reiz zemenes, persiki, mango, aprikozes tiek tiesātas vairākas reizes dienā, tad arī apģērbs jāmaina vairākas reizes dienā un vakarā ir kārtīgi jāpacīnās mazgājot traipus. Nu, un ceļojumā esot, mazulim ēst tikai mājās vai ēdināšanas iestādēs – ir ļoti grūti.
Pārtika līdzi ņemšanai. Varētu domāt, ka karstā laikā nav ne mazākās vēlmes ēst. Tā tas nebūt nav. Saule patērē ļoti daudz enerģijas, tāpat kā dzīvošanās pa ūdeni. Tādēļ esiet gatavi – jūsu bērns ēdīs daudz un bieži. Mums vienmēr bija līdzi augļi, ūdens, maizītes. Pēdējais gan Hannu neinteresēja. Tomēr augļi tika patērēti ļoti lielos daudzumos. Tajos ir saharoze, kas atjauno bērna spēkus un ļauj sagatavoties nākamajam jautrības etapam. Tomēr svarīgākais – ūdens! Daudz! Ne tikai lai padzertos, bet arī lai saslapinātu mazuli, kad kļūst pārāk karsti. Jo ne vienmēr visa jautrība notiek ūdenī.
Eļļas un barojoši krēmi. Pēc sauļošanās noteikti izmantojiet iespēju pabarot ādu. Jau atkal – ne tikai sev, bet arī mazulim. Āda ļoti cieš no pārmaiņām – sālsūdens peldēm un saules stariem. Vislabāk izmantot dabīgās eļļas. Ja esat piemirsuši sagatavot eļļu ādas kopšanai, tad atceraties, ka arī virtuvē esošās augu eļļas un īpaši olīveļļa palīdzēs uzturēt ādu labā stāvoklī.
Apavi. Protams, ka bez apaviem nevarējām iztikt šajā braucienā :) Tomēr šoreiz ne par to... Braucot uz Spāniju, Hannai paņēmām divu veidu apavus – gumijas un ikdienā nēsājamās. Jāsaka gan, ka pēdējās mums neizdevās panēsāt, jo tās ir visai ciešas un mitrums tām nav labākais draugs – kājiņu bija grūti ievilkt. Tādēļ staigājām tikai plikām kājām, bet pa pilsētas ielām brienot – gumijas zandelītes. Tās arī ļoti labi noder akmeņainās pludmalēs un staigājot pa karstajām smiltīm. Mūsu tuvējā pludmalē pa dienu tās sakarsa tik lielā mērā, ka mums pat izdevās apdedzināt pēdas.


Nemokiet bērnu ar pieklājības normām
Vēlos aicināt vecākus domāt vairāk nevis par to, ko kāds padomās, vai tas ir skaisti, vai tas ir labi, bet gan par to, vai bērnam ir labi un ērti. Ja mazajam karsti – arī pilsētā varat atļaut mazajam ielīst strūklakā, paskraidīt vienās bikšelēs un ar plikām kājām. Ja esat piemirsuši peldkostīmu – pliks dupsis, ikdienā nēsājams krekliņš ir bērna glābiņš. Ja mazajam gribas ko uzēst, bet uzvilkta smalka štāte –ļaujiet izbaudīt ēdienu, iegūt organismam nepieciešamo. Pēc tam, esot mājās, paspēsiet visu izberzt, bet bērnam prieks, bauda un vitāli svarīgais būs nodrošināts.


Baudīsim sauli droši un atcerēsimies, ka tā ir brīnišķīga! 


Lasi arī:

Tev varētu patikt arī šie ieraksti

0 komentāri

Labprāt uzklausīšu arī Tavu viedokli :)