Nodrošina Blogger.

Kas ir UV stari un kādēļ visi tik ļoti no tiem baidās?

By 14:54

Vecāki ir tik ļoti sabiedēti ar UV staru ļauno ietekmi, ka nereti izvēlas mazuļus vispār nelaist ārpus mājas vasaras siltajās dienās. Kad tad, ja ne vasarā? Un kā tad tikt pie D vitamīna? Vai iepilinot to mutē? Un kā ar dabas doto? Patiesībā – saule dara ļoti daudz laba, tomēr mēs izvēlamies par to nedomāt. Tātad – par labo un slikto, ko mums dāvā dabas brīnums – saule.

UV starojums
Kādēļ tas ir slikts? Lūk, ko atradu Veselības inspekcijas mājaslapā par UV starojuma slikto ietekmi uz ķermeni: „Jebkura pārmērīga UV iedarbība, ne tikai no solārija, var radīt ādas struktūras bojājumus – ādas apdegumus, ādas trauslumu, sarētojumus, bet ilgtermiņā – ādas novecošanos. UV starojuma ietekmē iet bojā ādas kolagēns, āda zaudē elastīgumu un parādās grumbas.”
Tātad – mēs neko nevaram nepamanīt! Ja āda ir apsārtusi vai tulznaina, tad mēs ar savas redzes palīdzību saprotam – ir par daudz. Pavisam īsi – ja vēlaties, lai UV starojums nenodara pāri jūsu ķermenim, ir jāmūk no saules stariem, kad jūtat, ka ādai ir par daudz starojuma. To taču var sajust! Ja vien nevēlamies nekur mukt – uzliekam krēmu ar SPF50 un priecājamies tālāk.
Kas vēl? UV stari bojā redzi! Par šo ļoti daudzi nezina, nedomā un piemirst. Vai esat parūpējušies par kvalitatīvām (tas ne vienmēr nozīmē – dārgām) saulesbrillēm sev un bērnam? Ja pieaugušo redze ir gatava pati aizsargāt sevi no UV starojuma, tad mazuļiem šī spēja vēl tikai attīstās. Tādēļ – neaizmirstiet, ka jūsu bērnam ir nepieciešamas saulesbrilles!

Kādēļ būt saulē?
Medijos tik daudz tiek runāts par to, kādēļ izvairīties no saules, ka ikviens no mums piemirst - ir iemesli, kādēļ ķert saules starus. Tā dara arī daudz laba! Tas, kas man pašai ir radījis sajūsmu – cik ātri Hannai izzūd jebkādi ādas bojājumi, kukaiņu kodumi, ja esam dienu aizvadījuši saulē. Saule dziedē un ne tikai fiziski. Tā lieliski palīdz tiem, kurus pārņēmusi depresija.
Fenomens, kas raksturīgs mūsu sabiedrībai - mukt prom no saules un vēlāk iepilināt mutē pāris D vitamīna pilienus. Tomēr, kur ir jautājumi - kādēļ, kas tas ir, no kurienes nāk, vai organisms to uzņem un kā tas ir veidots?

Kādēļ lieku reizi tomēr neuzziest aizsargkrēmu?
Vispirms jau tādēļ, ka ikviens kosmētikas līdzeklis, kas tiek uzziests uz ādas, nokļūst asinsritē. Un, jo plānāka āda, jo lielāka uzziestā daļa nokļūst mūsu ķermenī. Jo mazāks (vecuma ziņā) bērns, jo plānāka āda. Varam to interpretēt šādi – tas ir kā apēst krēmu, bet neizlaist caur aknām un nierēm.
Vēl viens svarīgs iemesls - tādēļ, ka mēs un mūsu bērni esam pelnījuši uzņemt D vitamīnu dabīgā veidā. Nevis ar kāda nezināmā veidā izstrādāta vitamīna palīdzību. 

Saule ir un paliek saule – dabas dota dāvana. Tāpat kā citi dabas doti labumi, arī saule jāizmanto saprāta robežās. Sārta, apdegusi, čūlaina āda - ir par daudz. Mazuļi ir vairāk jāuzrauga to iemeslu dēļ, ka viņiem ir plānāka āda. Tātad ir vieglāk apdegt. 


Saulaini!

Tev varētu patikt arī šie ieraksti

0 komentāri

Labprāt uzklausīšu arī Tavu viedokli :)