Nodrošina Blogger.

Pētījums: Neveselīga pārtika ietekmē bērna uzvedību vairāk, nekā vecāki domā

By 11:29


Pietiekami bieži tiek runāts par to, ka patiesībā ēdiens ietekmē ne vien fizisko, bet arī psihisko un garīgo veselību. Ir zināms, ka viena no metodēm, kā atbrīvoties no depresijas, ir ēst bioloģisko pārtiku. Tad nu domājot par šo jautājumu, atklāju kādu pētījumu – tajā tika testēti bērni un viņu reakcija uz veselīgu un neveselīgu pārtiku neilgi pēc tās uzņemšanas. Rezultāti ir šokējoši!

Britu raidījums par veselību „The Food Hospital” veiktais pētījums ļoti uzskatāmi norāda uz to, ka viss ir krietni nopietnāk, nekā domā vecāki. Viss, ko vecāki zina – cukurs padara bērnus ļoti aktīvus. Tomēr, tas nav viss. Šis pētījums sniedz vecākiem informāciju – jūsu bērns nav psihiski nestabils, nekontrolējams mežonis. Tas ir tas, ko jūs viņiem dodat ēst!

Par pētījumu
Pētījumā piedalījās britu bērni, vecumā no 5 līdz 9 gadiem.
Pirmā pētījuma grupa: tika barota ar veselīgu ēdienu. Piemēram – āboliem, burkāniem, maizītēm, humusu u.t.t.
Otrā pētījuma grupa: tika barota ar daudzās valstīs raksturīgu bērnu ballīšu pārtiku – konfektēm, kartupeļu čipsiem, sodas dzērieniem un citu pārtiku, kas ir bagāta ar cukuru, krāsvielām un citām organismam nepiemērotām vielām.
Pētījuma mērķis bija noskaidrot, kā abās grupās esošie bērni spēs koncentrēties, sekot instrukcijām un atcerēsies sniegto informāciju.

Pētījuma rezultāti
Bērnu spēja sekot instrukcijām, koncentrēties un atcerēties informāciju tika pētīta, spēlējot spēles, un ierakstot visas aktivitātes. Lūk, kas tika atklāts...


Veselīgās pārtikas grupa
Neveselīgās pārtikas grupa
Ļauna uzvedība
0 incidentu
69 incidenti
Psihiska agresija
8 incidenti
63 incidenti
Hiperaktīva uzvedība
30 incidenti
163 incidenti
Sliktās uzvedības incidenti kopumā
120
720

Tomēr tas nebija viss, ko varēja novērot bērnu uzvedībā. Bērni, kuri ēda veselīgo pārtiku par 48% labāk tika galā ar spēles uzdevumu.

Kādēļ?
Pētījuma vadītāji nevar izskaidrot to, kādēļ pārtika tik izteikti ietekmē bērnu uzvedību. Viņi min, ka, iespējams, tas ir cukura, krāsvielu un citu sintētisko vielu dēļ. Manuprāt, tas tomēr ir loģiski – ķermenis negatīvi reaģē uz vielām, kuras ir grūti pārstrādājamas. Tas patērē daudz enerģijas, bojā iekšējos orgānus un arī psihi.

Vecāki – uzņemieties atbildību!
Šis pētījums parāda to, ka hiperaktivitāte, liela uzbudinātība,  agresija, slikta koncentrēšanās spēja un viss, kas ar to saistīts – ir vecāku atbildība. Neviens cits kā vien vecāki neiemāca bērniem ēšanas kultūru, neliek saprast, kas ir labs un, kas ir slikts. Nereti esmu dzirdējusi no vecākiem – bērns pats pienāca, paņēma no mana šķīvja. Bērns pats izvēlējās veikalā šīs konfektes. Protams, man ir jautājums – vai, ja bērns izvēlētos vīna pudeli veikalā, jūs teiktu to pašu? Vai vēl joprojām teiktu, ka tā ir bērna atbildība?
Vēl svarīgs ieteikums vecākiem, kuri vēlas mainīt bērna ēšanas paradumus – sāciet ar sevi! Ja bērns redzēs, ka jūs neēdat kārtīgas ēdienreizes, bet tikai knakstaties, tad tas tiks pārņemts no jums. Arī jūsu bērns tā darīs. Ja jūs neēdīsiet dārzeņus, bet tos liksiet ēst bērniem – arī tas nesniegs labus rezultātus. Ja jūs ēdīsiet sintētiskos saldumus, bet bērniem teiksiet, ka tas nav labi – pa vienu ausi iekšā, pa otru ārā. Vienīgais veids, kā varat nodrošināt saviem bērniem vieglu mācību procesu, patīkamu ikdienu un veselīgu nākotni – rādiet piemēru. Sāciet ar mazu un vēlme pēc dabīgā, ekoloģiskā ēdiena pieaugs ar katru dienu.

Cukurs - kaitīga atkarība

Patiesībā ar cukuru viss nav tik vienkārši, kā mēs vēlētos domāt. Tas bojā mūsu veselību krietni vairāk, nekā mēs vēlamies to atzīt. Un ne tikai cukurs, bet kopumā visa sintētiskā pārtika. Zināšanai - heroīnam un cukuram ir ļoti daudz kopīga. Par to - citreiz!


P.S. Lūk arī video materiāls par rakstā minēto pētījumu.



Avots: http://wholenewmom.com/

Tev varētu patikt arī šie ieraksti

0 komentāri

Labprāt uzklausīšu arī Tavu viedokli :)